Feeds:
Posts
Comments

Archive for May, 2009

Merit PhD or Master

Hari ini saya ditanya oleh seorang kawan yang sedang menulis phd mengenai maksud tajuk ini…Merit phd adalah 1 istilah yg subjektif sebenarnya, ia merujuk kepada standard penulisan akademik kita di mana bila baca balik penulisan kite, kita akan tahu how shallow kita punya argument mengenai sesuatu…terkadang, seseorang calon yang sedang menulis tesisi sama ada master atau phd akan menceritakan semula sesuatu fakta yang telah dibaca daripada mana-mana sumber..dalam ayatnya sendiri atau translate ke bahasa melayu, tanpa tambahan argument daripada dia sendiri…ini kita istilahkan re-write sahaja dan sebonarnya takde value added to his thesis…

Jelasnya, merit phd ni mesti penuh dgn argument, ada unsur analisis….makna kata (ayat mahathir)..makna kata setiap kenyataan yg kita nyatakan mesti ada basis, either pro dan kontra as well as ada perbandingan dgn research atau kajian orang lain, atau at least sama ada ada effect and beri affect to the communities, religion, polisi dll….melainkan dalam kenyataan yg kita buat secara bersahaja…tapi kalau bersahaja sahaja, takde la unsur akademik plak noo…esp. dalam kes yang semua orang tahu dan setuju…untuk capai merit phd ni, ia juga mesti bersih daripada unsur deskriptif, makna kata ia tak “just describe” other sentences or facts sepintas lalu without given our own perspective on that issues…haa ingat tuh…

 contohnya, kalau kite cerita perjalanan sirah Rasulullah saw, penceritaan hendaklah tak boleh macam cerita sejarah Islam biasa, tapi kena relate dengan topik, adakah isu yg direlate tu dipersetujui semua/ada setengah pihak tak setuju, konotasi dan asimilasi yang dibina mestiilah menyokong secara direct hipotesis kita…haaa. ..kalu lagu ni baru canteek, kalau just di akhir perenggan baru nak kaitkan, maka jadi ‘ringan’ la penulisan tu…kat sini penentu cukup ‘merit’ tak…atau paling senang kata, sampai ke tidak ‘level phd’ the way penulisan itu ditulis…itu la seadanya, hehe
Advertisements

Read Full Post »